ορτύκι   ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ

- Το ορτύκι είναι πτηνό της οικογένειας  των Φασιανιδών, που  θεωρήθηκε εξαιρετικό έδεσμα ήδη από την αρχαιότητα. Αν και είναι από τα μικρότερα θηράματα, έχει μια διαχρονική πορεία και φαίνεται να διεκδικεί επάξια εξέχουσα θέση στην έρευνα, τις κυνηγετικές επιλογές και τις γαστρονομικές προτιμήσεις. Το μήκος του φτάνει τα 20 εκ. και το βάρος του τα 250 γρ. Το συναντάμε σε όλη την Ευρώπη, εκτός της Σκανδιναβίας και της Βόρειας Ρωσίας, αλλά και σε Ασία, Αφρική και Αμερική.

- Τα ορτύκια της Ευρώπης, καθώς είναι πουλιά αποδημητικά, ξεχειμωνιάζουν στη Βόρεια Αφρική, όπου μεταναστεύουν το φθινόπωρο κατά σμήνη. Διανύουν μεγάλες αποστάσεις και φτάνουν εξαντλημένα στον προορισμό τους, γι αυτό πολλά πέφτουν μόνα τους στο έδαφος. Στην Αίγυπτο τότε τα αποκαλούν «μάννα εξ ουρανού».

- Η εκτροφή του ξεκίνησε τον 11ο αιώνα στην Ιαπωνία, αρχικά για να χρησιμοποιηθεί ως ωδικό πτηνό, συγχρόνως όμως οι αυτοκράτορες της χώρας θεωρούσαν πως το κρέας και τα αυγά του έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Σήμερα τα ορτύκια  εκτρέφονται σε πολλές χώρες του κόσμου.

  Πολύ υγιεινό!
- Το κρέας τους είναι πλούσιο σε Β1, Β2, Β6 βιταμίνες, σίδηρο, φώσφορο και ωφέλιμα λιπαρά οξέα. Επειδή διαθέτουν φυσική αντίσταση σε λοιμώξεις,  γενικά δε χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά για θεραπεία ή πρόληψη λοιμώξεων στην εκτροφή τους, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει συνήθως σε πτηνά κρεατοπαραγωγής. Λόγω του ότι έχει πολύ χαμηλά λιπαρά διατηρεί πολύ χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης. Στην Ιαπωνία προτείνονται ιδιαιτέρως για ηλικιωμένους και μικρά παιδιά, γιατί θεωρούνται δυναμωτικά, διεγερτικά και ότι βελτιώνουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες.

 Πολύ νόστιμο!
Μαγειρεμένο το κρέας του ορτυκιού είναι τρυφερό και ζουμερό με γαργαλιστική μυρωδιά. Ιδανική επιλογή για μπάρμπεκιου, αλλά και το τηγάνι, την κατσαρόλα, τον φούρνο. Αποτελεί εκλεκτό πιάτο για τους Γάλλους, τους Ισπανούς, τους Αμερικανούς, αλλά και στην παραδοσιακή κουζίνα της δικής μας Μάνη το παστό ορτύκι έχει εξέχουσα θέση. Συμπέρασμα: θρεπτικό, νόστιμο και με χαμηλά λιπαρά το ορτύκι εκτροφής διεκδικεί μια υψηλή θέση  στο σημερινό γαστρονομικό τοπίο.

          
Θρεπτική αξία ανά 100 gr

Θερμίδες                                    192 Κcal
Πρωτεϊνες                                   19,63 gr
Ολικοί Υδατάνθρακες                       0 gr
Κυταρίνες                                             0 gr
Σάκχαρα                                              0 gr
Ολικά Λιπαρά                             12,05 gr
Κεκορεσμένα Λιπ.  Οξέα                3,38 gr
Μονοακόρεστα Λιπ. Οξέα               4,18 gr
Πολυακόρεστα  Λιπ. Οξέα              2,98 gr
Χοληστερόλη                            76,00 mg
Νάτριο                                        53,00 mg
Βιταμίνη Α 9%       -        Βιταμίνη C 10%
Βιταμίνη Β3 50%     -    Βιταμίνη Β6 40%
Βιταμίνη Β12 22%   -    Βιταμίνη Β1 22%
Βιταμίνη Β2 20%                                     .
Φώσφορος 34%         -      Σίδηρος 28%

Συγκριτικός πίνακας στα 100 γρ. τροφής

Πρωτ/νες (g)
Λίπη
(g)
Θερμίδες
(Kcal)
Ορτύκια
19,63
12,05
192
Κοτόπουλο
18
19
261
Πάπια
11
43
430



Ορτύκια "Άρτεμις" © 2013 | Powered by Blogger | Blogger Template by DesignCart.org